Ανάλυση : Toyota Yaris Hybrid-R

Δεν σας κρύβω πως η Toyota με προβληματίζει. Ενώ είναι ξεκάθαρο και παγκοίνως γνωστό ότι παράγει αυτοκίνητα με υψηλή αξιοπιστία, κάτι που άλλωστε είναι σύμφυτο με το γονιδίωμα των Ιαπώνων εν γένει και αποτελεί κάτι σαν δόγμα για αυτούς, εντούτοις αναλύοντας τα οχήματά της, βρίσκω τον εαυτό μου να καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το μείζον και ίσως και μοναδικό σημείο υπεροχής τους έναντι του ανταγωνισμού, είναι αυτή καθαυτή η αξιοπιστία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί πρωτίστως οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι ταχύτατα ανερχόμενοι Κορεάτες κατασκευαστές είναι πιο καλά ευθυγραμμισμένοι με τα προτάγματα των καιρών στην αυτοκίνηση που δεν είναι άλλα από τον δραστικό περιορισμό των ρύπων. Θα μου πείτε ότι και η Toyota κάνει μεγάλες προσπάθειες με τα υβριδικά της οχήματα για την μείωση των ρύπων, ωστόσο προσεγγίζει το ζήτημα μονοσήμαντα. Το θέμα δεν είναι μόνο να μειώσουμε τους ρύπους, αλλά παράλληλα να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των οχημάτων, ειδικά στον τομέα της ροπής, κάτι που δυστυχώς ή ευτυχώς μόνο η υπερπλήρωση μπορεί να προσφέρει σήμερα.

Η σχεδόν δογματική προσκόλληση ωστόσο της εταιρείας, στους κινητήρες φυσικής αναπνοής στις εφαρμογές βενζίνης, πιστεύω ότι την θέτει πίσω από τους ανταγωνιστές της και στον τομέα των προσφερόμενων επιδόσεων, αλλά και στον τομέα της οικονομίας και των εκπεμπόμενων ρύπων. Για τους ανωτέρω λόγους, χάρηκα ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Toyota πρόσφατα ανακοίνωσε μια σπουδή πάνω σε ένα υβριδικό Yaris το οποίο είναι ισχυρότατο, υβριδικό και επιτέλους υπερπληρωμένο, κάτι που ίσως να δείχνει αλλαγή τρόπου σκέψης εντός των κόλπων της εταιρείας. Ας το εξετάσουμε όμως λίγο καλύτερα...

Ανάλυση
Το Yaris όλοι το ξέρουμε σαν ένα μικρό, οικονομικό στην χρήση, και πολύ αξιόπιστο όχημα. Το Yaris Hybrid-R από την άλλη, το μόνο που έχει κοινό με το αδερφάκι του είναι η ονομασία, γιατί στην πραγματικότητα οι προδιαγραφές του, το καθιστούν υπεραυτοκίνητο.

Ξεκινώντας από τις μονάδες προώθησης, τα μεγάλα νέα είναι ο θερμικός κινητήρας που για την περίσταση είναι 4κύλινδρος, με χωρητικότητα 1.6lt και πολύ ισχυρά υπερπληρωμένος με ζεύγος στροβίλου-συμπιεστή. Διαθέτει 16 βαλβίδες, είναι άμεσου ψεκασμού και αποδίδει ισχύ 300ps. Η ροπή δεν έχει ανακοινωθεί από την Toyota αλλά σε αυτό το επίπεδο ρύθμισης και λαμβάνοντας υπόψιν την χωρητικότητα και τον βαθμό υπερπλήρωσης, αυτή αναμένεται άνω των 40kg.m. 

Σε ότι αφορά τους ηλεκτροκινητήρες, υπάρχουν τρεις μόνιμου μαγνήτη. Ένας για κάθε οπίσθιο τρόχο και ένας ακόμα μεταξύ του κιβωτίου ταχυτήτων και του θερμικού κινητήρα. Συστοιχία μπαταριών δεν υπάρχει για την τροφοδότηση των κινητήρων και από αυτό και μόνο το γεγονός, συμπεραίνουμε ότι η αμιγής ηλεκτρική προώθηση αποκλείεται και ότι οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν περισσότερο ως ένα πρόσθετο κύμα ροπής και ισχύος για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, αλλά και ως ένα υπερεξελιγμένο δυναμικό σύστημα ευστάθειας.

Την απουσία των μπαταριών καλείται να αντισταθμίσει ένας πυκνωτής που εγγενώς λειτουργεί με κύκλους ταχύτατης φόρτισης και αποφόρτισης. Στην προκείμενη περίπτωση, αυτός φορτίζεται από τον μεσαίο ηλεκτρικό κινητήρα κατά την πέδηση του οχήματος, ενώ ο μεσαίος ηλεκτρικός λειτουργεί και ως γεννήτρια για την απευθείας οδήγηση των δύο οπισθίων ηλεκτρικών μηχανών κατά την επιτάχυνση και εντός των πλαισίων των αναγκών της πρόσφυσης. Στην πιο ακραία περίπτωση, η μέγιστη συνδυασμένη ισχύς του οχήματος προσεγγίζει τους 420ps ενώ η ροπή με συνεπείς εκτιμήσεις θα πρέπει να ξεπερνά τα 75kg.m, όλα αυτά βέβαια για 5sec μόνο, αφού ο πυκνωτής δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να έχει το ενεργειακό απόθεμα των μπαταριών.

Σε ότι αφορά την μετάδοση εν γένει, το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 6τάχυτο σειριακό, ενώ από τις συμφραζόμενες τεχνικές υλοποιήσεις, είναι προφανές ότι το Yaris Hybrid-R είναι κατά περιπτώσεις 4κίνητο με προεξάρχουσα εφαρμογή της αιχμής της τεχνολογίας στον τομέα της μετάδοσης, που είναι το torque vectoring.

Στοιχεία για περαιτέρω τεχνικές παραμέτρους δεν έχουμε, όμως θα πρέπει να αναμένουμε κατάργηση του ημιάκαμπτου άξονα του συμβατικού Yaris με μια πλήρως ανεξάρτητη υλοποίηση. Πάντως, κάνοντας μια συνολική θεώρηση για την συγκεκριμένη σπουδή, οι τεχνοτροπίες της έχουν μια κατ’ αναλογίαν συγγένεια με αυτές που εφαρμόζονται στο WRC. Ο ισχυρά υπερπληρωμένος κινητήρας των 1.6lt, οι 300ps της ισχύος, το 6τάχυτο σειριακό κιβώτιο και η εξελιγμένη 4κίνηση, ενισχύουν το ανωτέρω αναφερθέν συμπέρασμα. Φυσικά οι ηλεκτρικοί κινητήρες δεν έχουν καμιά σχέση με ένα WRC αυτοκίνητο, αλλά αν απλά αφαιρεθούν, το αυτοκίνητο είναι πια πολύ κοντά στις προδιαγραφές των WRC. Δεν ξέρουμε ποια είναι τα σχέδια της Toyota, αλλά ας έχουμε και αυτό το ενδεχόμενο στο πίσω μέρος του μυαλού μας.


Κλείνοντας, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε, ότι η συγκεκριμένη σπουδή ίσως αποτελέσει κομβικό σημείο για τον μεγάλο Ιάπωνα κατασκευαστή, αφού δυνητικά μπορεί να εκφράσει μια αλλαγή κατεύθυνσης, με στροφή στην υπερπλήρωση και ειδικά σε υβριδική εφαρμογή με υπερπληρωμένο θερμικό κινητήρα, κάτι που αυξάνει περαιτέρω την απόδοση και ασφαλώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων ανά ίππο και km. Μακάρι να το κάνουν...