Ανάλυση : Koenigsegg Οne:1

Η Koenigsegg είναι μια μικρή σουηδική εταιρεία που κατασκευάζει υπεραυτοκίνητα. Αν και δεν διαθέτει την αίγλη των παραδοσιακών κατασκευαστών του χώρου, εντούτοις τα αυτοκίνητα που παράγει είναι συνήθως αρκετά ταχύτερα από εκείνων. Οι Σουηδοί εσχάτως παρουσίασαν το Koenigsegg Οne:1 του οποίου οι δυνατότητες επιτάχυνσης είναι ικανές να στρεβλώσουν τον χωρόχρονο. Ας ψηλαφίσουμε όμως τεχνικά το “αυτοκίνητο”.

Κινητήρας-Μετάδοση-Επιδόσεις
Ο κινητήρας του Koenigsegg Οne:1 είναι ένας διπλά υπερπληρωμένος, 8κύλινδρος με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών, χωρητικότητας 5lt, ελαφρά υποτετράγωνος (διάμετρος 92mm, διαδρομή 95.25), εμμέσου ψεκασμού (γεωμετρική συμπίεση στο 9:1), ο οποίος αποδίδει ισχύ 1MW ή αλλιώς, επειδή με MW συνήθως μετρούμε την ισχύ των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ή των πλοίων, 1360ps στις 7500rpm.
 
Η δε ροπή είναι στα 139.76kg.m στις 6000rpm, όμως το αυτοκίνητο αποδίδει περίπου από τις 1500rpm ήδη 61kg.m και περίπου 112.13kg.m στις 3500rpm, συνεπώς η ελαστικότητά του είναι απόλυτη. Η εντυπωσιακή ελαστικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της ύπαρξης 2 turbo με μεταβλητή γεωμετρία πτερυγώσεως στους στροβίλους, καθιστώντας το Koenigsegg Οne:1 ένα εκ των δύο αυτοκινήτων που εφαρμόζουν την τεχνολογία αυτή σε κινητήρες βενζίνης, με το άλλο να είναι η Porsche 911 Turbo.

Η ειδική ισχύς είναι στους 272ps/lt, νούμερο αδιανόητο για οποιοδήποτε όχημα παραγωγής σήμερα. Θα αναρωτηθείτε ευλόγως πως κατέστη κάτι τέτοιο εφικτό. Οι λόγοι είναι κατά βάση τρεις. Ισχυρή υπερπλήρωση (μέγιστη πίεση υπερπληρώσεως 1.8 bar), σχετικά υψηλός ρυθμός περιστροφής για τόσο βαριά υπερπληρωμένο κινητήρα και η χρήση καυσίμου E85, δηλαδή καύσιμο με 85% σύσταση κατά μάζα αιθανόλη και 15% βενζίνη. Το καύσιμο αυτό έχει αριθμό οκτανίου γύρω στο 121. Με χρήση συμβατικής βενζίνης το αυτοκίνητο ενδέχεται να αποδίδει ακόμα και 200ps λιγότερους, λόγω του ότι η χαμηλή ανθεκτικότητα της βενζίνης σε δυσμενές περιβάλλον πίεσης θα επέβαλλε στον κινητήρα ή την μείωση του βαθμού της υπερπληρώσεως, ή την μείωση της γεωμετρικής συμπιέσεως, ή και των 2, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της ισχύος.

Σε ότι αφορά τη μετάδοση, υφίσταται ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, το οποίο οπωσδήποτε έχει το πολύ δύσκολο έργο να διαχειριστεί έναν ωκεανό ροπής στρέψεως και είναι κατασκευασμένο από πολύ ανθεκτικά υλικά, ενώ το διαφορικό είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Η δε παραλαβή της ισχύος λαμβάνει χώρα στους οπίσθιους τροχούς αποκλειστικά. Για τις επιδόσεις επιτάχυνσης η Koenigsegg προς το παρόν ανακοινώνει μόνο το 0-400km/h του αυτοκινήτου που είναι στα 20sec!! Για να καταλάβουμε καλύτερα το νούμερο, η Bugatti Veyron Supersport για την ίδια διαδικασία απαιτεί 30sec. Η δε τελική ταχύτητα είναι στα 440km/h, ενώ η εγκάρσια επιτάχυνση είναι στα 2g.

Επιμέρους Τεχνικά
Το κυψελωτό μονοκόκ πλαίσιο του Koenigsegg Οne:1 έχει κατασκευαστεί με δύο στόχους κατά νου. Ο πρώτος είναι η μεγιστοποίηση της ακαμψίας και ο δεύτερος είναι η ελαχιστοποίηση του βάρους. Και οι δυο στόχοι επιτεύχθηκαν με την χρήση πανάλαφρων εξωτικών υλικών που για την περίσταση είναι οι ίνες άνθρακα και το Kevlar. Η ακαμψία του πλαισίου είναι τρομακτική με 65000 Νm/μοίρα (πιθανότατα η καλύτερη στον κόσμο), ενώ το βάρος του οχήματος είναι στα 1360kg, εξ’ ου και η ονομασία του αυτοκινήτου, που υποδηλώνει την σχέση κιλών/ίππο του οχήματος. Η κατανομή των μαζών είναι τυπική για κεντρομήχανο όχημα, με 44% εμπρός και 56% πίσω, η οποία ευνοεί την πρόσφυση των οπίσθιων τροχών μιας και το Koenigsegg Οne:1 διαθέτει αποκλειστικά οπίσθια παραλαβή ισχύος.

Οι αναρτήσεις είναι φυσικά διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς, ενώ τα αμορτισέρ είναι τοποθετημένα σε γεωμετρία ''V'' στον εμπρόσθιο άξονα και γεωμετρία ανάποδου δέλτα στον οπίσθιο  και επενεργούνται μέσω ράβδων ώσεως. Στον οπίσθιο άξονα ειδικά υφίστανται 3 αποσβεστήρες, με τον τρίτο να είναι εγκαρσίως τοποθετημένος και να ενώνει τις δυο άκρες του αμαξώματος. Αυτή η τεχνοτροπία κατά την Koenigsegg βελτιώνει την ποιότητα κύλισης του οχήματος κυρίως στις χαμηλές ταχύτητες και αποτρέπει τη βύθιση του οπίσθιου άξονα σε καθεστώς επιτάχυνσης. Φυσικά τα χαρακτηριστικά τους ελέγχονται ηλεκτρονικά και είναι μεταβαλλόμενα αναλόγως των συνθηκών.

Σε ότι αφορά την αεροδυναμική, αυτή είναι ενεργή σε αρκετά σημεία του αυτοκινήτου, ωστόσο από λογιστικής σκοπιάς είναι η απολύτως χειρότερη από όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής παγκοσμίως, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να κυμαίνεται μεταξύ 0.45-0.50, ενώ η μετωπική επιφάνεια είναι στα 1.91 . Αυτό δεν αποτελεί μομφή κατά του οχήματος, μιας και είναι αναγκαίο κακό αυτού του τύπου η αεροδυναμική απόδοση στα hypercars του είδους (στην F1 είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα στον συντελεστή οπισθέλκουσας). Το θετικό στην περίσταση, είναι ότι ακόμα και στην τερματική ταχύτητα των 440km/h ασκείται κατακόρυφη δύναμη στο όχημα 830kg, κάτι που του αποτρέπει την πτήση!

Τα φρένα όπως ίσως θα έχετε ήδη μαντέψει, είναι κατασκευασμένα από συνδυασμό κεραμικών υλικών και ινών άνθρακα με διάμετρο των εμπροσθίων διάτρητων δίσκων να είναι 397mm και συνεργάζονται με σιαγόνες έξι εμβόλων, ενώ στον οπίσθιο άξονα υπάρχουν δίσκοι 380mm με σιαγόνες τεσσάρων εμβόλων. Ο δε ρυθμός επιβράδυνσης από τα 400km/h είναι της τάξεως των 1.2g.

Οι τροχοί είναι κατασκευασμένοι και αυτοί από ίνες άνθρακα για μείωση της μη ανηρτημένης μάζας, ενώ τυλίγονται από ελαστικά της Michelin με διαστάσεις 265/35/19 εμπρός και 345/30/20 πίσω, τα οποία έχουν δείκτη ταχύτητας 440km/h. Από τα ανωτέρω, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία λοιπόν, πως το Koenigsegg Οne:1 είναι Veyron killer...