Στροφές High Octane : Part 1

1. Eau Rouge – Spa Francorchamps Βέλγιο
Μία από τις γνωστότερες στροφές στο καλεντάρι της F1. Αναμφίβολα, πρόκειται για μία στροφή που αποδεικνύει το θάρρος του οδηγού αφού, ειδικά στο παρελθόν, μόνο οι εκλεκτοί περνούσαν με το γκάζι στο πάτωμα. Η Eau Rouge (που σημαίνει στα γαλλικά «κόκκινο νερό») πήρε το όνομά της από το ρέμα που περνά ακριβώς κάτω από το οδόστρωμα και το νερό έχει αντίστοιχο χρώμα. Μία ιστορική σημείωση είναι το γεγονός πως παρά τη γενική αντίληψη πως όλο το σικέιν ονομάζεται Eau Rouge, στην πραγματικότητα μόνο η πρώτη αριστερή φέρει το συγκεκριμένο όνομα καθώς οι επόμενες δεξιά-αριστερή ονομάζονται Raidillon. Η Eau Rouge, δυστυχώς και ευτυχώς ταυτόχρονα, έχει μόνο ένα και μοναδικό θύμα στην ιστορία της, τον Stefan Bellof που σκοτώθηκε το 1985.

2. 130R - Suzuka Ιαπωνία
H 130R αποτελεί μία από τις εμβληματικότερες στροφές του ιαπωνικού grand-prix. Πρόκειται για μία στροφή σχεδόν 90 μοιρών με τους οδηγούς που δεν αφήνουν γκάζι και περνούν με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 250-260km/h. Το πέρασμα από την εν λόγω στροφή είναι πολύ κρίσιμο καθώς μπορεί να δώσει την ευκαιρία για προσπέρασμα στα φρένα πριν το τελικό «S». Η 130R έχει χαρίσει πολυάριθμες High Octane στιγμές στους θεατές με αποκορύφωμα το συναρπαστικό προσπέρασμα του Alonso το 2005 Schumacher αλλά και σφοδρά ατυχήματα όπως του McNish το 2002 και του Alguersuari (3 φορές μέσα στο τριήμερο του αγώνα) το 2009.

3) Στροφή 8 – Istanbul Park Τουρκία
Όταν ο Χέρμαν Τίλκε σχεδίαζε την πίστα στην Κωνσταντινούπολη σίγουρα είχε κέφια στη στροφή 8. Πρόκειται για μία συστοιχία τεσσάρων αριστερών στροφών που ουσιαστικά λογίζονται σαν μία. Οι οδηγοί της F1 δέχονται πλευρικές επιταχύνσεις της τάξης των 4+g για πάνω από 3 δευτερόλεπτα ενώ ο δεξιός (εξωτερικός) τροχός δέχεται εξωφρενική φόρτιση προκαλώντας πολύ μεγάλη φθορά. Ο τρόπος οδήγησης στη συγκεκριμένη στροφή είναι ιδιαίτερος καθώς οι οδηγοί ακουμπούν το κέρμπ στην πρώτη κορυφή ενώ με τέρμα γκάζι κρατούν κλειστή γραμμή μέχρι το τέλος της. Εξαιρετικά ουσιαστική η ιδανική γραμμή καθώς ακολουθεί ευθεία που προσφέρεται για προσπέρασμα.

4) Corkscrew – Laguna Seca ΗΠΑ
H διασημότερη στροφή, ίσως, επί αμερικανικού εδάφους εξαιτίας κυρίως των αγώνων του MotoGP στις ΗΠΑ. Η Corkscrew είναι ένα «S» με μηδενική ορατότητα όπου ο αναβάτης ή ο οδηγός θα πρέπει να…μαντέψει για το που θα βρίσκεται η κορυφή ώστε να φρενάρει και κατόπιν τοποθετήσει τη μηχανή ή το αυτοκίνητο. Σε αυτό το «S» η υψομετρική διαφορά είναι τέτοια ώστε όσοι περνούν από αυτή να λένε πως νοιώθουν ένα άδειασμα στο στομάχι! Ακολουθεί μία ακόμη κατηφορική παρατεταμένη αριστερή στροφή κάνοντας την έξοδο από την «στροφή κατσαβίδι» να είναι πολύ κρίσιμη για τον γρήγορο γύρο. Οι High Octane στιγμές αναρίθμητες με πιο δυνατή τις μάχες του Βαλεντίνο Ρόσι με τον Κέισι Στόνερ το 2008.

5) Parabolica – Monza Ιταλία
Για όσους γνωρίζουν το «Ναό της Ταχύτητας» πρόκειται για την τελευταία στροφή πριν τη μεγάλη ευθεία. Για όσους λατρεύουν την «Pista di Alta Velocita» πρόκειται για το οβάλ κομμάτι πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού που χρησιμοποιούνταν στην παλιά χάραξη της πίστας γνωστό και σαν «Curva Porphyra» εξαιτίας των πορφυρών κύβων ασφάλτου που χρησιμοποιήθηκαν. Η μέση ταχύτητα ενός μονοθεσίου F1 κυμαινόταν και ακόμη κυμαίνεται στα 220km/h τη στιγμή που την προσεγγίζουν με +320km/h. Η Parabolica εμπλέκεται σε τρείς σημαντικές, θρυλικές και τραγικές στιγμές. Το 1953 Ascari και Farina στον τελευταίο γύρο κάνουν λάθος στη στροφή δίνοντας την ευκαιρία στον Fangio να πάρει την πρώτη του νίκη στη Mόντσα. Το 1970 σκοτώνεται ο μεγάλος Jochen Rindt με Lotus ενώ το 1990 ο Derek Warwick γλιτώνει από θαύμα από ένα συγκλονιστικό ατύχημα.

Μείνετε συντονισμένοι στο High Octane ακολουθεί το 2ο μέρος. Ποιες άραγε θα είναι οι επόμενες πέντε High Octane στροφές;