Αφιέρωμα : Οι πιο επικίνδυνοι αγώνες του Motorsport

Οι αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας είναι συνυφασμένοι με τον κίνδυνο. Τόσο οι οδηγοί όσο και οι αναβάτες έχουν κάνει μια σιωπηλή δήλωση πως όσο η αδρεναλίνη θα ανεβαίνει τόσο εκείνοι θα ξεγελούν τον χάρο. Ποιοι όμως είναι αυτοί που θεωρούνται «αιματοβαμμένοι» αγώνες; Ποιες διαδρομές έδωσαν το έναυσμα, μέσω των θυμάτων τους, να φτάσουμε στα σημερινά υψηλά επίπεδα ασφαλείας; Οι απαντήσεις ακολουθούν σε ένα ιδιότυπο Top10.

10. Παρίσι – Μαδρίτη (1903)
Όσο υπήρχαν αυτοκίνητα, υπήρχαν κι αγώνες. Ο αγώνας Παρίσι – Μαδρίτη ήταν ένας αγώνας αντοχής του οποίου οι συμμετοχές έφτασαν, το 1903, τα 275 οχήματα μεταξύ των οποίων και 59 μηχανές. Η άγνοια κινδύνου των θεατών, οι δίχως εμπειρία οδηγοί καθώς και τα ακατάλληλα οχήματα οδήγησαν στον πρώτο θάνατο προτού φτάσουν οι αγωνιζόμενοι 45 μίλια από το Παρίσι. Σχεδόν οι μισοί οδηγοί τέθηκαν εκτός αγώνα και ένα τεράστιο ποσοστό (εφημερίδες της εποχής αναφέρουν ποικίλα νούμερα) εξ’ αυτών βρήκαν τραγικό θάνατο χτυπώντας σε δέντρα ή από πυρκαγίες ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις. Ο αγώνας Παρίσι – Μαδρίτη ακυρώθηκε προτού φτάσουν τα εναπομείναντα οχήματα στα σύνορα της Ισπανίας εξαιτίας τόσο των πολυάριθμων θυμάτων όσο και του θανάτου του Marcel Renault, συνιδρυτή της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος ηγείτο και της κούρσας.

9. Motordrome
Το Motordrome αποτέλεσε τον πρόγονο των αγώνων NASCAR στην τρίτη δεκαετία του 1900. Πίστες τύπου οβάλ έκαναν την εμφάνισή τους με ξύλινα στηρίγματα επιτρέποντας στα οχήματα (είτε αυτοκίνητα είτε μηχανές) να αναπτύσσουν ταχύτητες της τάξης των 180km/h! Η επικινδυνότητα των αγώνων αποτέλεσε θέμα του τύπου της εποχής οι οποίοι παράφρασαν το «Motordrome» σε «Murderdrome» (δηλαδή δολοφονική - διαδρομή σε ελεύθερη μετάφραση). Ακριβής αριθμός θυμάτων δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ωστόσο, στατιστικά, η πιθανότητα θανάτου είτε αγωνιζόμενου είτε θεατού ξεπερνούσε το 50%.

8. Mille Miglia
Μετά το φιάσκο του αγώνα αντοχής Παρίσι – Μαδρίτη, οι αγώνες αντοχής τέθηκαν στο περιθώριο προτού η Mille Miglia τους επαναφέρει στο προσκήνιο. Η διαδρομή των χιλίων μιλίων (όπερ Mille Miglia στα ιταλικά) ήταν διάσημη τόσο για τα εξωτικά αυτοκίνητα touring όπως Ferrari, Porsche και Alfa Romeo όσο και για τα τραγικά δυστυχήματα που λάμβαναν χώρα. Το 1938, ο Μπενίτο Μουσολίνι απαγορεύει τη διεξαγωγή του αγώνα, όμως επιστρέφει λίγο μετά τον Β’ Π.Π. Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο δυστύχημα που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της Mille Miglia ήταν ο θάνατος 12 ανθρώπων από κλατάρισμα ελαστικού που καταπλάκωσε(!) θεατές το 1957. 

7. Baja 1000
Ο αγώνας της Baja αποτελεί έναν από τους διασημότερους αγώνες rally που λαμβάνει χώρα στην έρημο Baja στα νότια της California. Οι αγωνιζόμενοι οδηγούν οτιδήποτε χωράει ο νους : από μεγάλα φορτηγά μέχρι ATV αλλά και μηχανές. Οι παγίδες της διαδρομής είναι πολυάριθμες καθώς οι διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική αλλά και εξαιτίας των θεατών. Οι τελευταίοι, είναι σύνηθες, να βάζουν παγίδες (!) όπως : κρυμμένα άλματα, λάκκους κ.α κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο των οδηγών. Στις μέρες μας, τα ατυχήματα έχουν δώσει τα πρωτεία στα εγκλήματα (!) με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το 2007, την πτώση ελικοπτέρου που σκότωσε θεατές, του οποίου οδηγός ήταν ένα μέλος μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών, από άγνωστους οπλισμένους άνδρες! 

6. Macau
Το σιρκουί πόλης στο Μακάου της Κίνας αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους αγώνες σε κάθε έκφανση του μηχανοκίνητου αθλητισμού (από μοτοσυκλέτες μέχρι αυτοκίνητα τουρισμού και φόρμουλες). Χαρακτηριστικό της διαδρομής εντός πόλης είναι οι πολύ κλειστές στροφές και οι μεγάλου μήκους ευθείες που επιτρέπουν ταχύτητες μεγαλύτερων των 300km/h. Θεωρείται, και είναι, ένα από τα δυσκολότερα σιρκουί καθώς η πολύ στενή χάραξη της διαδρομής καθώς και οι ατσαλένιοι τοίχοι (έναντι μπαριέρας) δεν συγχωρούν τα λάθη. Από το πρώτο έτος, το 1967, που ξεκίνησε η διεξαγωγή του εν λόγω αγώνα καταγράφηκε και η πρώτη απώλεια αναβάτη ενώ το 1993 ένα μέλος της Μαφίας της Κίνας βρέθηκε δολοφονημένος από αντίπαλες συμμορίες αφού πρώτα αποκλείστηκε λόγω παρατυπιών στο αυτοκίνητό του! 

5. Nurburgring (Nordschleife)
Η διαδρομή όπου σήμερα οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν τα νέα τους μοντέλα αποτελούσε στο παρελθόν τον εφιάλτη κάθε αγωνιζόμενου. Μαζί με το διάσημο Spa και τη θρυλική Monza ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι οδηγοί της Φόρμουλα 1 έχαναν το θάρρος τους! Το Nordschleife μέσα σε 15 χρόνια έκοψε το νήμα της ζωής σε 5 πιλότους με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μποϊκοτάρουν τον αγώνα για λόγους ασφαλείας! Η τελευταία απώλεια είναι ο Peter Collins το 1958 όταν έχασε τον έλεγχο της Ferrari του ενώ οδηγούσε την κούρσα και εκτινάχτηκε από το μονοθέσιο του πάνω σε δέντρα! Χαρακτηριστικά για την «Πράσινη Κόλαση» ο Jackie Steward, ο οποίος έδωσε και το προσωνύμιο, έχει δηλώσει πως πρόκειται για τον «πιο επικίνδυνο αγώνα του πλανήτη». Σαν από θαύμα γλίτωσε και το 1976 ο Niki Lauda μετά από το τρομακτικό ατύχημα που τύλιξε στις φλόγες την Ferrari που οδηγούσε.

4. Indy 500
Το Indy 500 είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους διασημότερους αγώνες αυτοκινήτου. Μεγάλα αστέρια του χώρου έχουν τρέξει και έχουν κερδίσει είτε στο NASCAR είτε στο CART. Εκτός όμως από μία θρυλική διαδρομή είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας των πολύ υψηλών ταχυτήτων και των χαμηλών τειχίων. Από το 1911 όταν και διεξήχθη για πρώτη φορά ο αγώνας περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μεταξύ αυτών και οδηγοί, κριτές, προσωπικό πίστας, θεατές! Δύο είναι τα χαρακτηριστικότερα ατυχήματα που έχουν συμβεί. Το πρώτο αφορά στο θάνατο ενός μικρού αγοριού που έπαιζε στην αυλή του σπιτιού κοντά στην πίστα και το οποίο πλακώθηκε από έναν τροχό που εκσφενδονίστηκε εκτός πίστας ύστερα από ατύχημα! Το δεύτερο αφορά ένα συνταρακτικό ατύχημα θύμα του οποίου ήταν ο Swede Savage το 1973. Το μονοθέσιό του τινάχτηκε στον αέρα, ο ίδιος εκσφενδονίστηκε στον τοίχο στην άκρη της πίστας, επέζησε για να πεθάνει όμως 33 μέρες μετά από μετάγγιση μολυσμένου πλάσματος στο αίμα! 

3. The Isle of Man – TT Circuit
Η διαδρομή του Isle of Man αποτελεί τη Μέκκα των αναβατών, όντας μία ταχύτατη διαδρομή που αποτελεί το γύρο του νησιού του Isle of Man. Με μέση ταχύτητα που ξεπερνά τα 200km/h ο κίνδυνος ενός θανάσιμου ατυχήματος ανεβαίνει κατακόρυφα. Από το 1907, όταν και πρωτοξεκίνησε ο αγώνας, 227 αναβάτες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή, όπερ σχεδόν δύο κάθε χρόνο, και με την εξέλιξη των δυνατοτήτων των μηχανών ο αριθμός μάλλον θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Για πολλά χρόνια, το Isle of Man, αποτελούσε την ατραξιόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλετών ωστόσο ο θάνατος του Gilberto Parlotti ήταν καθοριστικός ώστε ο αγώνας, ύστερα από απαίτηση των αναβατών, να βγει από το καλεντάρι του πρωταθλήματος! 

2. 24h Le Mans
Ο 24ωρος αγώνας του Le Mans αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους αγώνες, ακόμη και από αυτούς που δεν ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ένα γεγονός που κρατάει 90 χρόνια τώρα και που δοκιμάζει τις αντοχές τόσο των οχημάτων όσο και των οδηγών. Οι ταχύτητες που αγγίζουν τα σύγχρονα αγωνιστικά ξεπερνούν τα 330χμ/ώρα και πολλές φορές η επικινδυνότητα αυξάνεται λόγω της ταυτόχρονης ύπαρξης οχημάτων διαφορετικών κατηγοριών στην πίστα. Μέχρι στιγμής 24 οδηγοί έχουν χάσει τη ζωή τους ωστόσο ένα άλλο γεγονός αποτελεί τη μαύρη σελίδα του Le Mans. Ήταν το 1955 όταν ο Pier Levegh έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του ύστερα από σύγκρουση και αυτό οδηγήθηκε στις κερκίδες σκοτώνοντας τον ίδιο τον Levegh καθώς και 84 θεατές και τραυματίζοντας άλλους 100. Αυτό το ατύχημα οδήγησε στην απαγόρευση των αγώνων αυτοκινήτου στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Γερμανία αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε και το «κύκνειο άσμα» της Mercedes καθώς εγκατέλειψε την επίσημη ενασχόλησή της με αγώνες σε κάθε μορφή (συμμετείχε έμμεσα με προμήθεια κινητήρων) για να επιστρέψει 54 χρόνια μετά ως Mercedes GP στην Φόρμουλα 1!

1. Rally Paris-Dakar
Ο αγώνας αντοχής και περιπέτειας Paris-Dakar είναι αναμφίβολα ο πιο επικίνδυνος αγώνας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ένας αγώνας επιβίωσης που περιλαμβάνει κάθε είδους όχημα και περιλαμβάνει έρημο, λάσπη, ποτάμια, αμμόλοφους και ό,τι μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους δικαιούται, και με το παραπάνω, τον άνωθι χαρακτηρισμό. Η επικινδυνότητα του αγώνα αυξάνεται ραγδαία από το γεγονός πως η ιατρική βοήθεια μπορεί να χρειαστεί και ώρες για να μπορέσει να φθάσει στα πληρώματα ενώ η συνεχής αλλαγή τοπίου και κλίματος μπορούν να δυσκολέψουν το έργο ανθρώπου-μηχανής ραγδαία! Από το 1978 έχουν σκοτωθεί 49 αγωνιζόμενοι, κυρίως αναβάτες, ενώ από το 2010, ο εμφύλιος που μαίνεται αδιάκοπα στην περιοχή οδήγησε στην διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ Αργεντινής και Χιλής αφού πρώτα είχε μεταφερθεί στη Νότιο Αφρική! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσκολίας και της επικινδυνότητας του Dakar είναι η ιστορία του γιου της πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μ. Θάτσερ ο οποίος μαζί με το πλήρωμά του αφού επισκεύασαν μία ελαττωματική αντλία βενζίνης, χάθηκαν καθώς είχαν μείνει πίσω στη μέση της ερήμου. Ευτυχώς γι’ αυτούς εντοπίστηκαν εξουθενωμένοι 6 μέρες αφού δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι από ελικόπτερο!

Στα videos μπορείτε να δείτε έναν γύρο στο Nurburgring με τον Kevin Estre και την McLaren 12C GT3 που πλέον κατέχουν τον επίσημο ρεκόρ της συνδυαστικής διαδρομής. Επίσης έναν γύρο στο Macau με τον πρωταθλητή στο WTCC, Pechito Lopez, έναν νυχτερινό γύρο στο LeMan με την Corvette 
Corvette C6 ZR1 καθώς και έναν γύρο στο Isle Of Man με τον Michael Dunlop.