Ανάλυση : Cadillac CTS-V

Η Cadillac CTS είναι ο ευθύς ανταγωνιστής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού, των κραταιών Γερμανών στις λιμουζίνες κύρους. Οι βασικοί της αντίπαλοι είναι οι Mercedes-Benz E-Class και BMW 5-Series. Θα μπορούσαμε ίσως εδώ να τοποθετήσουμε και το Audi A6, ωστόσο δεν είναι άμεσος ανταγωνιστής, τουλάχιστον μηχανολογικά. Αυτό διότι διαθέτει παραλαβή ισχύος είτε στους εμπρόσθιους τροχούς είτε σε όλους, με μια εμπροσθοβαρή κατανομή των μαζών σε αντίθεση με τις συμμετρικές κατανομές ελέω της οπίσθιας παραλαβής ισχύος και κινητήρα τοποθετημένο εμπρός, των ανταγωνιστών του. Η Cadillac CTS-V ωστόσο, είναι η απολύτως κορυφαία έκδοση της CTS, προορισμένη να τα βάλει με γίγαντες, ήτοι BMW M5 και Mercedes-Benz E63 AMG. Για να δούμε αν έχει ότι χρειάζεται.  

Ανάλυση
Αν και η προσωπική μου αίσθηση είναι, ότι η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία εν γένει, έπεται της ευρωπαϊκής και της ιαπωνικής, εν τούτοις οι Αμερικάνοι έχουν εμπεδώσει μια θεμελιώδη αλήθεια που αφορά την αυτοκίνηση, ίσως καλύτερα και από τους παγκόσμιους αντιπάλους τους. Αυτή η θεμελιώδης αλήθεια δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από την ανάγκη για ροπή στρέψεως, είτε αυτή μελετάται ως απόλυτη ποσότητα είτε ως διαγραμματική συμπεριφορά. Ο τρόπος βέβαια που επιτυγχάνουν την πολυπόθητη ροπή στρέψης δεν είναι και ο πιο αποδοτικός ενεργειακά, αφού κατά βάση χρησιμοποιούν πολύ υψηλές χωρητικότητες στους κινητήρες τους και όταν αποφασίζουν να εκλέξουν υπερπλήρωση, εκλέγουν την χειρότερη εκ των δύο επιλογών που είναι ο μηχανικός συμπιεστής κινούμενος εκ στροφαλοφόρου ατράκτου, έναντι του συμβατικού turbo που ξέρουμε όλοι.

Κινητήρας
Αυτή η εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να εισαχθούμε νοητικά στον κινητήρα της Cadillac CTS-V που είναι ένα τέρας ροπής πρωτίστως χωρίς το μέγεθος της ισχύος να υστερεί. Κάθε άλλο θα λέγαμε και παράλληλα την επιτυγχάνει μέσω υψηλής χωρητικότητας και μηχανικής συμπίεσης του αέρα, όπως κάνουν παραδοσιακά οι Αμερικάνοι. Πρόκειται λοιπόν για έναν 8κύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 6162cc, με κάθετη περιεχόμενη γωνία και υπερτετράγωνη αρχιτεκτονική (διάμετρος 103.25mm και διαδρομή 92mm). Διαθέτει μόλις δύο βαλβίδες ανά κύλινδρο εξαιτίας της επιλογής ο έλεγχός τους να λαμβάνει χώρα από εκκεντροφόρο ανάμεσα στις δύο όχθες του “V” κάτι που περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο για χρήση κεφαλής κυλίνδρων με περισσότερες βαλβίδες. Ο ψεκασμός του γίνεται απευθείας στον θάλαμο καύσης (γεωμετρική συμπίεση 10:1) και η αναπνοή του είναι εξαναγκασμένη μέσω ενός μηχανικού συμπιεστή στροφάλου τύπου Roots με τέσσερα στροφεία.

Το λογιστικό αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι 649ps και 87.16kg.m στρεπτικής ροπής με τα στροφικά εύρη να μην είναι προς το παρόν ανακοινώσιμα. Ωστόσο διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη θα λέγαμε ότι η ισχύς θα αποδίδεται λίγο πιο κάτω από τις 6500rpm και η μέγιστη ροπή σε ένα τυπικό εύρος για μηχανικά υπερπληρωμένο κινητήρα roots, πέριξ των 3500rpm. Πάντως η ακαριαία απόκριση που εγγενώς διαθέτει ο μηχανικός συμπιεστής και η μεγάλη χωρητικότητα του κινητήρα, εξασφαλίζουν οπωσδήποτε ακαριαίες δυνατότητες επιτάχυνσης είτε από στάση είτε εν κινήσει.

Επιδόσεις
Για του λόγου του αληθές, η Cadillac ανακοινώνει 0-100km/h κάτω από τα 4sec και τελική ταχύτητα 320km/h, επιδόσεις οπωσδήποτε καταιγιστικές. Ο συγκεκριμένος κινητήρας διαθέτει επίσης τεχνολογία απενεργοποίησης των τεσσάρων θαλάμων καύσεως σε συνθήκες χαμηλού φορτίου που ο οδηγός δεν επιτίθεται, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση και οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2. Η μηχανή σε αντίθεση με τους Γερμανούς ανταγωνιστές που διαθέτουν αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, συνεργάζεται με ένα συμβατικό αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής 8+1 σχέσεων μεταδόσεως με βελτιστοποιημένο λογισμικό για ταχείες αλλαγές σχέσεων, ενώ η παραλαβή της ισχύος λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στον οπίσθιο άξονα μέσω ενός ελεγχόμενου διαφορικού με υψηλή ηλεκτρονική ολοκλήρωση.

Ανάρτηση
Η αρχιτεκτονική της ανάρτησης στην Cadillac CTS-V είναι φυσικά ανεξάρτητη και στους δύο άξονες, με τους εμπρόσθιους, ελευθέρως κυλιόμενους τροχούς, να διαθέτουν γόνατα MacPherson για την ανώτερη άρθρωσή τους και δύο εγκάρσιους συνδέσμους για την κατώτερη. Στον οπίσθιο άξονα συναντούμε συνδυασμό εγκαρσίων και διαμήκων συνδέσμων, πέντε τον αριθμό, που όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, είναι ότι πιο κοντά υπάρχει στην απολύτως κορυφαία αρχιτεκτονική των διπλών ψαλιδιών. Οι αποσβεστήρες διαθέτουν συνεχώς μεταβαλλόμενη απόσβεση και ρυθμίζουν την ενδοτικότητά τους μέσω μαγνητοροϊκής τεχνολογίας, με ταχύτατη απόκριση στις συνθήκες του οδοστρώματος, εξασφαλίζοντας εξαιρετικό κράτημα με εν παραλλήλω διατήρηση της προσφερόμενης άνεσης και κατ’ επέκταση της ποιότητας όχησης.

Σύστημα Πέδησης
Το σύστημα πέδησης κατασκευάζεται από την Brembo και αποτελείται από τεράστιους αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 390mm για τον εμπρόσθιο άξονα οι οποίοι επενεργούνται μέσω σιαγόνων έξι εμβόλων και επίσης αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 365 mm και σιαγόνων με τέσσερα έμβολα για τον οπίσθιο. Η δε μεταλλουργία τους είναι συμβατική με την έννοια ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εξωτικά συνθετικά υλικά, αν και οι προδιαγραφές του συστήματος πέδησης είναι υψηλότατες και σίγουρα απολύτως επαρκείς για τον χαρακτήρα της Cadillac CTS-V.

Πλαίσιο
Σε ότι αφορά το πλαίσιο, αυτό έχει υποστεί ενισχύσεις σε κρίσιμα σημεία, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση της ακαμψίας κατά 25% σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και ίνες άνθρακα στο καπό και κατά προαίρεση στο carbon fiber package και σε άλλα μέρη του αμαξώματος, όπως το οπίσθιο spoiler, τον διαχύτη και τον εμπρόσθιο διαχωριστή ροής. Όλες οι βελτιώσεις στο πλαίσιο της Cadillac CTS-V σε συνδυασμό με την υπερεξελιγμένη ανάρτηση και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό εξασφαλίζουν εγκάρσια επιτάχυνση 1g, νούμερο απολύτως αξιοπρεπές για μια λιμουζίνα.

Το τελικό συμπέρασμα είναι, ότι ίσως έφτασε η ώρα ώστε οι Γερμανοί κατασκευαστές να ανησυχήσουν για πρώτη φορά από κάποιο super sedan επιδόσεων που παράγεται από τους γιάνκηδες…