Ανάλυση : Honda Civic Type-R (+videos)

Οι δημιουργίες της Honda στην αυτοκίνηση, ήταν πάντα συνυφασμένες με τον υψηλό ρυθμό περιστροφής στους κινητήρες, κάτι που ήταν και είναι εφικτό μόνο μέσω της χρήσης φυσικής αναπνοής, γεγονός που ενδεχομένως ενημερωνόταν από την τεχνογνωσία του μεγάλου Ιάπωνα κατασκευαστή στις μοτοσυκλέτες, όπου εκεί η φυσική αναπνοή και ο υψηλός ρυθμός περιστροφής είναι κανόνας σχεδόν απαράβατος. 

Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και η κορυφαία έκδοση οποιουδήποτε μοντέλου πλέον, έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές με ισχυρά υπερπληρωμένους κινητήρες. Στην κατηγορία μάλιστα που συμμετέχει το καινούργιο Civic Type-R, έχει αντιπάλους αποκλειστικά με turbo κινητήρες, συνεπώς για να έχει ελπίδα επιβίωσης απέναντί τους, η Honda έπρεπε να καταφύγει στην χρήση πτερωτής. Για να δούμε αν τα κατάφερε...

Honda Civic Type-R : Κινητήρας-Μετάδοση-Επιδόσεις
Ο κινητήρας του νέου Honda Civic Type-R έχει χωρητικότητα 2 λίτρων, διαθέτει τέσσερις κυλίνδρους εν σειρά, άμεσο ψεκασμό του καυσίμου στον θάλαμο καύσης, κάτι που αναμφίβολα συνεπάγεται τηρουμένων των αναλογιών υψηλή γεωμετρική συμπίεση και χρησιμοποιεί μεταβλητό χρονισμό των εκκεντροφόρων αξόνων (VTEC), με την μεγάλη διαφορά στην τρέχουσα γενιά να είναι η αναπνοή, που πλέον είναι εξαναγκασμένη.

Έτσι το νέο Civic Type-R διαθέτει ζεύγος στροβίλου-συμπιεστή με όλες τις σύγχρονες μηχανολογικές καινοτομίες που συνοδεύουν αυτόν τον τύπο της αναπνοής. Προς ενίσχυση των ανωτέρω, η πολλαπλή σωλήνωση εξαγωγής είναι ενσωματωμένη στην υδρόψυκτη κεφαλή των κυλίνδρων, που όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, συμβάλλει στην μείωση της ανάγκης για εμπλουτισμό του μείγματος και ως εκ τούτου μειώνει την κατανάλωση καυσίμου.

Στο turbo αυτό καθαυτό, δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν υφίσταται διπλή δίοδος πρόσπτωσης των καυσαερίων στον στρόβιλο, όμως τα νούμερα που αποδίδει ο κινητήρας, συνιστούν πως κατά πάσα πιθανότητα, αυτό είναι twinscroll.

Πηγαίνοντας στα νούμερα, ο κινητήρας αποδίδει ειδική ισχύ 155 ps/lt, ήτοι 310 ps στις 6500 rpm, με το όριο περιστροφής του κινητήρα να είναι οι 7000 rpm, ενώ η στρεπτική ροπή είναι στα 40.77 kg.m από τις 2500 rpm. Στοιχεία για την διάμετρο και την διαδρομή του κινητήρα επίσης δεν υφίστανται ακόμα, όμως ο υψηλός ρυθμός περιστροφής αυτού, καθώς και η απόδοση της μέγιστης ροπής λίγο πιο ψηλά σε σχέση με τους αντίστοιχους κινητήρες της κατηγορίας, ίσως να σημαίνει πως δεν έχει επιλεχθεί η συνήθης υποτετράγωνη αρχιτεκτονική. Αυτό ωστόσο αποτελεί μια προσωπική εκτίμηση και όχι στέρεα πληροφορία προς το παρόν.

Ο κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα υψηλής αντοχής, χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6+1 σχέσεων μετάδοσης, χωρίς την επιλογή για κατά προαίρεση εξοπλισμό με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, κάτι που η Honda γνωρίζουμε πως εξελίσσει και θα διαθέσει σύντομα, ωστόσο όχι στο Civic Type-R.

Σε ότι αφορά την παραλαβή της ισχύος, αυτή αναλαμβάνεται αποκλειστικά από τον εμπρόσθιο άξονα, μέσω ενός διαφορικού που αναμένεται να έχει κάποιον ηλεκτρονικό έλεγχο, αν και η Honda κατά καιρούς εφοδιάζει τα Type-R με μηχανικά ελεγχόμενα διαφορικά. Ίσως να διατεθεί κάτι τέτοιο αργότερα στον κύκλο ζωής του οχήματος.

Πηγαίνοντας στις επιδόσεις, αυτές είναι σαφώς καταιγιστικές με το τυπικό 0-100 km/h να είναι υπόθεση 5.7’’ και η τελική ταχύτητα στα 270 km/h, με την ιαπωνική εταιρεία να μην ακολουθεί την άτυπη συμφωνία κυρίων για περιορισμό ηλεκτρονικά της τερματικής ταχύτητας στα 250 km/h. Αυτό που έχει ωστόσο σημασία εδώ, είναι ότι με το απόλυτο μέγεθος της ροπής, καθώς και το στροφικό εύρος που αυτή αποδίδεται, οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις αναμένονται συντριπτικά καλύτερες από οποιοδήποτε Type-R του παρελθόντος.

Honda Civic Type-R : Επιμέρους τεχνικά
Το πλαίσιο του οχήματος από θέμα επιλογής υλικών δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τα ταπεινά Civic, ωστόσο όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης της ακαμψίας του σε δομικά σημεία, μέτρα απαραίτητα για την αποδιδόμενη ισχύ αλλά και τον χαρακτήρα του οχήματος. Σε ότι αφορά την κατανομή των μαζών το Civic Type-R είναι κλασικός εκπρόσωπος της κατηγορίας όλα μπροστά, με κινητήρα, μετάδοση και παραλαβή ισχύος στον εμπρόσθιο άξονα, κάτι που σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ισχύ του, ενδεχομένως υφίστανται προβλήματα υποστροφής.

Η Honda γνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, έχει αλλάξει την αρχιτεκτονική της εμπρόσθιας ανάρτησης, η οποία εξακολουθεί να είναι γόνατα με ψαλίδια βάσης, ωστόσο έχει αποσυνδεθεί η διαδικασία του στριψίματος από την απόσβεση, με αποτέλεσμα η ανάρτηση να διαθέτει καλύτερα χαρακτηριστικά της υποδοχής της ισχύος. Παρόμοια γόνατα χρησιμοποιούνται και στα Astra OPC, Ford Focus RS προηγούμενης γενιάς και στο Megane RS. Το μειονέκτημα αυτών των γονάτων είναι η αύξηση του βάρους, ωστόσο όταν υφίστανται 300+ ps μπροστά, αυτό είναι ένα κόστος που αξίζει τον κόπο να αναληφθεί.
Αναφορικά με την οπίσθια ανάρτηση, έχει διατηρηθεί ο ημιάκαμπτος άξονας με τους υστερούντες βραχίονες, ωστόσο η κακή εντύπωση αμβλύνεται μερικώς, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενης και μεταβαλλόμενης απόσβεσης και στους δύο άξονες.

Στον τομέα της αεροδυναμικής, δεν έχουμε στοιχεία του συντελεστή οπισθέλκουσας, όμως αυτός αναμένεται οπωσδήποτε χειρότερος από των μικρότερων εκδόσεων, ελέω φαρδύτερων ελαστικών και αεροδυναμικών επεμβάσεων για την αύξηση της κάθετης δύναμης που ασκείται στο όχημα, τομέας που έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία η Honda για την βελτίωση της ευστάθειας του, με χρήση οπίσθιου διαχύτη και αεροτομής.

Πηγαίνοντας στο σύστημα πέδησης, συναντούμε διάτρητους δίσκους 350 mm οι οποίοι επενεργούνται μέσω σιαγόνων τεσσάρων εμβόλων στον εμπρόσθιο άξονα και αεριζόμενους και διάτρητους δίσκους πίσω. Τα δε ελαστικά είναι διαστάσεων 235/35 και τυλίγουν τροχούς 19 ιντσών. 

Honda Civic Type-R : Συμπεράσματα-Ανταγωνισμός
Στο καινούργιο Civic Type-R, το χαρακτηριστικό που αναμφίβολα τραβάει περισσότερο την προσοχή, είναι ο κινητήρας του. Εκεί μπορεί οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της φίρμας να απογοητευτούν από την χρήση  turbo, ωστόσο η Honda δεν λάθεψε και δημιούργησε έναν πολύ ισχυρό και ροπάτο υπερπληρωμένο κινητήρα που ναι μεν δεν έχει το εύρος περιστροφής των ατμοσφαιρικών του παρελθόντος, ωστόσο είναι πολύ καλύτερος σε όλους τους άλλους τομείς.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό του Civic Type-R, αυτός αποτελείται από τρία οχήματα. Opel Astra OPC, Renault Megane RS 275 και Seat Leon Cupra. Το Civic υπερτερεί λογιστικά σε κινητήρα όλων των ανωτέρω, ενώ στις προδιαγραφές της ανάρτησης υπάρχει ισοπαλία με τα Astra OPC και Megane RS που αμφότερα διαθέτουν ημιάκαμπτους άξονες (με σύνδεσμο Watt το Astra OPC), ωστόσο υστερεί από τον άξονα τεσσάρων συνδέσμων του Leon Cupra.

Οι επιδόσεις επιτάχυνσης στον πραγματικό κόσμο αναμένονται παρόμοιες, με μια ελαφρά ενδεχομένως υπεροχή του Civic, με πιο ξεκάθαρη υπεροχή ωστόσο στην τελική ταχύτητα που είναι υψηλότερη όλων.
Η Honda φιλοδοξεί με το νέο Civic Type-R να κάνει ρεκόρ ταχύτερου γύρου στο Nurburgring για προσθιοκίνητο όχημα, κάτι που θα του δώσει και το απαραίτητο πρεστίζ έναντι των ικανών ανταγωνιστών του και ίσως περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις του. Για να δούμε αν θα τα καταφέρει.