Τα φωτιστικά σώματα του μέλλοντος

Ο φωτισμός στην αυτοκίνηση γίνεται ολοένα και πιο έξυπνος. Σχεδιαστικά στούντιο όσο και εργαστήρια μηχανολογίας εργάζονται πυρετωδώς προετοιμάζοντας το επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα αντικαθιστώντας τα σημερινά προσαρμοζόμενα φωτιστικά σώματα μέσα στην επόμενη πενταετία! Ο κατασκευαστής που επενδύει σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι άλλος από την Audi. Η γερμανική φίρμα αναμένεται να επενδύσει περί τα 24 δις ευρώ μέχρι το 2019 αναμένοντας το 90% της τεχνολογίας που θα αποκτήσει να αφορά τα ηλεκτρονικά. Φυσικά η τεχνολογία των φωτιστικών αναμένεται να παίξει ιδιάζοντα ρόλο. Ήδη, η εταιρεία από το Ingolstadt χρησιμοποιεί φώτα ημέρας για την εύρεση κλειδιού και φώτα έκτακτης ανάγκης που αναβοσβήνουν προειδοποιώντας τους επερχόμενους οδηγούς.
 
Όμως το μέλλον επιφυλάσσει πολλά περισσότερα:
 
1) All-Round Innovation:
 
Τα OLEDs (Organic Light Emission Diodes – Δίοδοι Εκπομπής Οργανικού Φωτός) είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Θα είναι ενσωματωμένα σε κάθε πλευρά ώστε να καθοδηγεί τον οδηγό να βρει τις λαβές των θυρών μες στη νύχτα. Οπίσθια φώτα τύπου laser θα προβάλλουν μία κόκκινη γραμμή επάνω στο δρόμο, ενθαρρύνοντας τους υπόλοιπους οδηγούς να διατηρούν την απαιτούμενη απόσταση ενώ θα μπορεί να αιωρείται σαν το κλασικό τρίγωνο σε περίπτωση βροχόπτωσης ή ομίχλης.
 
2) Matrix Laser Headlights:
Τα πρόσθια φωτιστικά σώματα επόμενης γενιάς θα χρησιμοποιούν μικροσκοπικούς ανακλαστήρες, όπως οι προβολείς κινηματογράφου, για να δημιουργούν 420.000 ανεξάρτητα πίξελ φωτός. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει μία αντιθαμβωτική, εξαιρετικά ακριβή δέσμη, ικανή να αναδεικνύει το πλάτος του αυτοκινήτου στο δρόμο, να επισημαίνει πεζούς και ακόμη να προβάλλει τις οδηγίες πλοήγησης κατά τρόπο παρόμοιο με την προβολή στο παρμπρίζ.
 
3) Swarm Lighting:
Αυτή η μεθοδολογία φωτισμού πρωτοεμφανίστηκε στα τελευταία πρωτότυπα μοντέλα της Audi και η αλήθεια είναι πως αποτελεί μία αρκετά ριζοσπαστική τεχνολογία. Τα δυναμικά φωτιστικά στοιχεία ήδη υπάρχουν. Ας φανταστούμε ένα κυλιόμενο, κινούμενο κύμα για τον οπίσθιο φωτισμό που δεν σταματά να κινείται ποτέ και που μπορεί να πληροφορεί για επιτάχυνση, επιβράδυνση και κατεύθυνση. Πολύ έξυπνο, πολύ περίπλοκο και προς το παρόν αποτελεί θεωρητική βάση για τον οπίσθιο φωτισμό.
 
4) Laser Fog Lights:
Η ομίχλη, στην οποία θα βρεθεί ο οδηγός, αποτελεί τον καμβά όπου μία εστιασμένη δέσμη θα δημιουργεί ένα προειδοποιητικό σήμα επάνω στο οδόστρωμα (ή μία «απαγορευτική» γραμμή) ώστε οι επερχόμενοι οδηγοί να τηρούν ασφαλείς αποστάσεις. 
 
Το μέλλον στα φωτιστικά σώματα αναμένεται λαμπρό και καινοτόμο. Οι εταιρείες σε συνεργασίες με τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους επενδύουν σωρεία χρημάτων για την εξέλιξη των αυτοκινήτων του μέλλοντος σε τεχνολογικό επίπεδο και αυτό μόνο έναν ωφελημένο μπορεί να βγάλει, τον οδηγό!