Driven : Audi A1 Sportback 1.0 TFSI 95ps

H Audi φρεσκάρισε το μοντέλο της στην κατηγορία του σουπερμίνι φέρνοντας αέρα αλλαγής στο πετυχημένο Audi A1 Sportback. Με νέο σχεδιασμό, όχι πολύ διαφοροποιημένο όμως και νέα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω η γερμανική φίρμα φιλοδοξεί να δώσει μία τόνωση στο Α1
 
Προς αυτή την κατεύθυνση και ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών το Audi A1 Sportback εφοδιάστηκε με τον νέο 3κύλινδρο 1000άρη κινητήρα του ομίλου που αποδίδει 95ps στις 5000rpm και 16.4kg.m ροπής διαθέσιμα από τις 1500rpm.
 
 
Ο 3κύλινδρος κινητήρας του Audi A1 Sportback έρχεται αντιμέτωπος με θερμό ανταγωνισμό όπως τον 1.0 EcoBoost της Ford αλλά και τον 1.0 SIDI της Opel. Σε απόλυτους αριθμούς υστερεί το σούπερ-μίνι της Audi ωστόσο το γεγονός ότι είναι 40kg ελαφρύτερο συμβάλλει στην οικονομία όπου το Audi A1 Sportback 1.0 TFSI τα πηγαίνει περίφημα. 
 
Γενικότερα, η λειτουργία του 1.0 TFSI κρίνεται άρτια, χωρίς εξάρσεις, πολύ γραμμική για τούρμπο αλλά και με αισθητή την καθυστέρηση μέχρι να «τουρμπίσει». Το κροτάλισμα που αναμένεται από έναν τέτοιο κινητήρα είναι ανεπαίσθητο και σε αυτό συμβάλλει και η εξαιρετική ηχομόνωση της καμπίνας επιβατών. Σε κανένα σημείο ο οδηγός δεν θα νιώσει ότι του λείπει η δύναμη αρκεί να μην στηρίζεται στις ρεπρίζ και φυσικά οδηγώντας με νορμάλ στυλ θα μπορέσει να δει τιμές κατανάλωσης ίσως και κάτω από 6lt/100km. 
 
Από τα πρώτα πράγματα που μας εξέπληξαν στο Audi A1 Sportback 1.0 TFSI ήταν το κιβώτιο. Αν και οι διαδρομές είναι μακριές η κλιμάκωση και η θετικότητα που προσφέρει είναι φανταστική βοηθώντας τον οδηγό ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει αν οδηγήσει σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Εκτός του κιβωτίου, η ανάρτηση έχει τη σωστή ρύθμιση, όσο άνετη απαιτεί η καθημερινότητα και όσο σφικτή χρειάζεται ένα αυτοκίνητο με προσανατολισμό την δυναμική συμπεριφορά. Τα φρένα παίρνουν πολύ υψηλή βαθμολογία καθώς ανταποκρίνονται σε όλες τις περιστάσεις δίχως να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης και το πεντάλ δίνει πολύ καλή πληροφόρηση αν εξαιρέσουμε την αίσθηση του πρώτου πατήματος.
 
 
Στο εσωτερικό του Audi A1 Sportback 1.0 TFSI θα συναντήσουμε την αναμενόμενη ποιότητα ενός μοντέλου premium. Τα αφρώδη υλικά του ταμπλό είναι εξαιρετικά με ποιοτική συναρμογή, η δερματίνη που επενδύει το τιμόνι και τον επιλογέα δίνουν έναν τόνο πολυτέλειας ενώ ο εξοπλισμός της έκδοσης που οδηγήσαμε κρίνεται πλήρης και δεν στερείται κάποιου βασικού στοιχείου. Στα αρνητικά του εσωτερικού να σημειώσουμε την έλλειψη άνεσης για τους πίσω επιβάτες, ειδικά αν οδηγεί κάποιος που είναι ψηλός καθώς επίσης και την ελλειπή πλευρική στήριξη των καθισμάτων παρά τις εξαιρετικές ραφές.
 
Εν κατακλείδι, το ανανεωμένο Audi A1 Sportback κάνει την είσοδο του στην γεμάτη ανταγωνισμό κατηγορία των 3κύλινδρων σούπερ-μίνι του 1lt. Παρά την τιμή του που ξεκινά από τα 16.840€ (με απόσυρση) η δυναμική συμπεριφορά, η πολυτέλεια στο εσωτερικό καθώς και η οικονομία που μπορεί να πετύχει κάποιος με νορμάλ οδήγηση αυτόματα το κατατάσσει στους βασικούς διεκδικητές μιας θέσης στο βάθρο της εν λόγω κατηγορίας.
 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Audi A1 Sportback 1.0 TFSI
Κυβισμός : 999cc
Ισχύς : 95ps/5000-5500rpm
Ροπή : 16.4kg.m/1500-3500rpm
Βάρος : 1110kg
Εκπομπές CO2 : 97/km
Επιτάχυνση 0-100km : 11.1sec
Τελική Ταχύτητα : 186km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.2lt/100km
Διαστάσεις : 3973x1746x1422mm