Συνέντευξη με τους ιθύνοντες της Toyota Gazoo Racing

Γράφει ο High Octane Team στις 04/10/2016
Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη δόθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο & Τεχνικό Διευθυντή της Toyota Gazoo Racing, κο Koei Saga και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο & Διευθυντή Μάρκετινγκ κο Shigeki Tomoyama στα πλαίσια του Σαλονιού στο Παρίσι. 
 
Ποιος είναι ο σκοπός της Toyota Gazoo Racing;
Mr Saga: Ο σκοπός της Toyota Gazoo Racing είναι πολύ ξεκάθαρος και παραπέμπει στο βασικό ερώτημα γιατί συμμετέχουμε σε αγωνιστικές δραστηριότητες. Ο ιδρυτής μας, Kiichiro Toyoda, μας άφησε ένα γραπτό κείμενο που έλεγε “ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι απαραίτητος για την εξέλιξη της παραγωγής αυτοκινήτων και ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας”. Όταν αποδέχεσαι κάτι τέτοιο, είναι σαφές ότι ο  μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι και σημαντικός και πάντα απαραίτητος. Δεν είναι κάτι που υποστηρίζεις τις καλές εποχές και το αφήνεις σε δύσκολους καιρούς. Γι αυτό πέρσι, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο όραμα του ιδρυτή μας και ενώσαμε τις αγωνιστικές μας δραστηριότητες υπό το σχήμα της “Toyota Gazoo Racing”, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος των αγώνων για την Toyota είναι η δημιουργία όλο και καλύτερων αυτοκινήτων. Επίσης ιδρύσαμε το “Toyota Gazoo Racing Factory”, που περιλαμβάνει λειτουργίες μάρκετινγκ μηχανοκίνητου αθλητισμού, εξέλιξης οχημάτων και τεχνικής υποστήριξης, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν τμήματα με ανεξάρτητη διεύθυνση. Με αυτές τις ενέργειες, χρησιμοποιούμε για μία ακόμα φορά το μηχανοκίνητο αθλητισμό ως βάση για τη δημιουργία καλύτερων τεχνολογιών, την εκπαίδευση των ανθρώπων μας και την προσέγγιση των πολλών οπαδών μας σε όλο τον κόσμο.
 
Τι ρόλο έπαιξε ο αγώνας Nürburgring 24 Hour στην εξέλιξη της Toyota Gazoo Racing;
Mr Tomoyama: Ο αγώνας Nürburgring 24 Hours ήταν το σημείο εκκίνησης για τη Gazoo Racing. Το 2007, τρέξαμε για πρώτη φορά στο Nürburgring ως Gazoo Racing. Δεν ήταν εύκολο, επειδή η ομάδα ήταν άγνωστη στην Ευρώπη και το budget μας πολύ χαμηλό. Ξεκινήσαμε με δύο μεταχειρισμένα Altezza (η Ιαπωνική έκδοση του Lexus IS).  Η ανθρώπινη συμμετοχή ήταν εθελοντική και όλες οι μετατροπές του αυτοκινήτου έγιναν από το προσωπικό μας. Ακόμα και μισοί από τους οδηγούς ήταν μέλη του προσωπικού μας, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Πρόεδρός μας, κος Akio Toyoda, ο οποίος εξακολουθεί να παρέχει την πλήρη στήριξή του. Κάθε χρόνο από τότε, παίρνουμε τους ικανότερους νέους μηχανικούς και τεχνικούς μας από διάφορα τμήματα R&D και τους εντάσσουμε στην ομάδα του Nürburgring 24 Hours. Στο τέλος της χρονιάς, επιστρέφουν στην αρχικές θέσεις τους με τις νέες εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια εξέλιξης του αγωνιστικού αυτοκινήτου εκείνης της χρονιάς, και τις μοιράζονται με τους συναδέρφους τους, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία καλύτερων αυτοκινήτων παραγωγής.
 
Μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει ο όρος ‘όλο και καλύτερα αυτοκίνητα’; 
Mr Saga: Προσωπικά, πιστεύω ότι στην Toyota, ήδη κατασκευάζουμε καλά αυτοκίνητα. Αλλά σκοπός και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε το αυτοκίνητά μας όλο και καλύτερα. Αυτό σημαίνει καλύτερη τεχνολογία, καλύτερη λειτουργικότητα και αυτοκίνητα που είναι πιο φιλικά προς το χρήστη, πιο απολαυστικά στην οδήγηση και πιο ασφαλή. Ταυτόχρονα, έχουμε πολλούς αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς σε όλο τον κόσμο που προσπαθούμε να τηρούμε. Ήδη βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο με τα υβριδικά μας συστήματα αλλά πρέπει παράλληλα να προσφέρουν μία σπορ οδηγική εμπειρία. Ένα προσωπικό μου όνειρο είναι να έχουμε καθημερινά υβριδικά αυτοκίνητα που προσφέρουν άνεση στο δρόμο αλλά και απόλαυση στην πίστα.
 
Έχετε και οι δύο και άλλους ρόλους στην Toyota Motor Corporation, και συγκεκριμένα ο κος Saga είναι Πρόεδρος της Power Train Company και ο κος Tomoyama Πρόεδρος της Connected Company. Πώς σχετίζονται αυτοί οι ρόλοι με τις θέσεις σας στις αγωνιστικές δραστηριότητες; 
Mr Saga: Παλιά, ήμουν σχεδιαστής κινητήρων και ο τελευταίος κινητήρας που σχεδίασα ήταν ο Century V12. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι δραστηριότητές μας στο WEC ωφελούν την εταιρία μας. Το  WEC θέλει συμμετοχή υβριδικών αυτοκινήτων στις κατηγορίες του, και εμείς είμαστε Νο1 στην αγορά στα υβριδικά αυτοκίνητο, επομένως ο συσχετισμός είναι ξεκάθαρος. Οραματιζόμενοι το μέλλον, πρέπει να έχουμε ακόμα καλύτερα αυτοκίνητα σε αυτό τον τομέα, επομένως το WEC αποτελεί την καλύτερη πλατφόρμα για τη δημιουργία όλο και καλύτερων υβριδικών αυτοκινήτων.
Mr Tomoyama: Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι ήδη συνδεδεμένα μέσω προηγμένων συστημάτων τηλεματικής, αλλά τα IT (πληροφορική), IoT (Internet of Things) και η συνδεσιμότητα είναι πολύ σημαντικοί τεχνολογικοί τομείς  που πρέπει να εφαρμόζονται στα μελλοντικά μας αυτοκίνητα. 
Τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι ασφαλή και φιλικά προς το χρήστη, κυρίως με τον γηράσκοντα πληθυσμό. Ωστόσο, δεν θέλουμε να κατασκευάζουμε βαρετά αυτοκίνητα με όλα αυτά τα ΙΤ συστήματα. Η “απολαυστική οδήγηση” είναι βασική υπόσχεση που θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας.  Εξετάζουμε πώς μέσα από την τεχνολογία μπορούμε να δημιουργούμε αυτοκίνητα απολαυστικά στην οδήγηση και ταυτόχρονα ασφαλή και φιλικά προς το χρήστη – και τα ευρήματά μας από το μηχανοκίνητο αθλητισμό μπορούν να μας βοηθήσουν από αυτή την άποψη.
 
Τι θεωρείται επιτυχία από τη Toyota Gazoo Racing;
Mr Saga: Έχουμε πολλούς μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως να κερδίσουμε στο 24 Hours of Le Mans και να γίνουμε πρωταθλητές στο WRC για μία ακόμα φορά. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μεταφέρουμε το πνεύμα του GAZOO σε όσα κάνουμε. Θέλουμε να προχωράμε βήμα-βήμα και να σημειώνουμε επιτυχίες, αλλά δεν υπάρχει κάποιος τελικός στόχος επειδή πρόκειται για μία συνεχή πρόκληση που δεν τελειώνει ποτέ.