Driven : Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI 192ps

Η πρώτη επαφή με το νέο Seat Ibiza Cupra είναι συμβατή με τον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου. Συγκρατημένα επιθετικό, σίγουρα λιγότερο από πριν. Η τραπεζοειδής απόληξη της εξάτμισης και τα λογότυπα Cupra στην εμπρός μάσκα και στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου αποτελούν τα διακριτικά του ισπανικού σπορ μοντέλου. Οι γραμμές παραμένουν επιθετικές αναδεικνύοντας το σωματότυπο του αυτοκινήτου. Οι ζάντες των 17’’ παραμένουν, με αλλαγμένο όμως σχήμα και το offset προς τα έξω. Ο εμπρός προφυλακτήρας είναι ανασχεδιασμένος επιτρέποντας μεγαλύτερη ποσότητα αέρα να εισέρχεται στον κινητήρα. Τέλος, τα φωτιστικά σώματα είναι αρκετά τροποποιημένα εμπρός (με τα bi-xenon φώτα να είναι στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου) και λιγότερο πίσω.
 
Μηχανολογικά, το νέο Seat Ibiza Cupra εφοδιάστηκε από την Seat με ό,τι πιο τελευταίο έχει να επιδείξει ο όμιλος VW. Μετά τα προβλήματα αξιοπιστίας και τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ρύπων, ο 1400άρης, διπλά υπερτροφοδοτούμενος (κομπρέσορας και τούρμπο) κινητήρας απόδοσης 180ps μπήκε στο χρονοντούλαπο του ομίλου. Όπως και στο νέο Polo GTI, κάτω από το καπό βρίσκεται ο νέος τούρμπο κινητήρας χωρητικότητας 1.8lt, άμεσου ψεκασμού, απόδοσης 192ps και 32.6kg.m ροπής οποίος είναι και 7kg ελαφρύτερος σε σχέση με τον απερχόμενο 1.4. Δίχως αμφιβολία, ο κινητήρας είναι γεμάτος. Η δύναμη γίνεται προοδευτικά διαθέσιμη από τις 1500rpm και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ξεσπάσματα. Στις μεσαίες στροφές ο κινητήρας δείχνει όλη τη δυναμική του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται απόδοσης ακόμα και στο υψηλό φάσμα στροφών. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι από τους πιο γραμμικούς κινητήρες στην κατηγορία δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να κινηθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό χωρίς να πιέζει ιδιαίτερα. 
 
 
Ταυτόχρονα με το νέο κινητήρα, η Seat πήρε να την απόφαση να καταργήσει το ημιαυτόματο, διπλού συμπλέκτη, κιβώτιο από τον βασικό εξοπλισμό. Έτσι, το νέο Seat Ibiza Cupra εφοδιάστηκε με το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο προς τέρψιν των απανταχού φίλων της οδήγησης. Ωστώσο η πλήρης απουσία δυνατότητας να αγοράσει κάποιος το Cupra με το 7άρι DSG - έστω προαιρετικά - αποτελεί μειονέκτημα για τους φίλους των σπορ-ημιαυτόματων κιβωτίων. Το χειροκίνητο 6άρι είναι σίγουρα φιλικό προς τον οδηγό, θετικό και με σαφές κούμπωμα των σχέσεων. Οι πρώτες δύο σχέσεις είναι «κοντές» ενώ η 3η και η 4η σχέση έχουν, κατά τη γνώμη μας, το ιδανικό γρανάζωμα για μία «κλειστή» διαδρομή. Αντίθετα, η 5η και η 6η σχέση προσφέρονται κυρίως για τον αυτοκινητόδρομο με στόχο την άνεση και την οικονομία.
 
Η τρίτη, κατά σειρά, καινοτομία της Seat στο Ibiza Cupra είναι η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση. Μέσω ενός κομβίου στην κεντρική κονσόλα αλλάζουν οι ρυθμίσεις της ανάρτησης. Με την επιλογή sport τα αμορτισέρ γίνεται σκληρότερα, το τιμόνι δυναμικότερο και η απόκριση του γκαζιού αμεσότερη. Η διαφορά μεταξύ των δύο ρυθμίσεων είναι σαφής και αισθητή στον μέσο οδηγό. Η επιλογή normal ενδείκνυται για την καθημερινή οδήγηση στην πόλη. Η απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος συμβάλλει στην άνεση των επιβατών ενώ το τιμόνι είναι πολύ ελαφρύ. Στην επιλογή sport, που είναι και η προσωπική μας επιλογή ανεξαρτήτως συνθηκών οδήγησης, το τιμόνι έχει πολύ πιο ικανοποιητική αίσθηση. Η ρύθμιση της ανάρτησης, είναι μεν σκληρότερη όχι όμως τέτοια που να κουράζει στην καθημερινότητα.
 
Στο δρόμο, το Seat Ibiza Cupra δεν δείχνει να βρίσκεται έξω από τα νερά του σε κανένα σημείο. Και στην καθημερινή κίνηση και σε κλειστές διαδρομές ανταποκρίνεται το ίδιο καλά. Παρόλα αυτά το φυσικό του περιβάλλον είναι δίχως αμφιβολία μία διαδρομή με ανοικτές καμπές και εναλλαγές κατεύθυνσης. Η δύναμη είναι πανταχού παρούσα από τον 1800άρη κινητήρα, το κιβώτιο ακολουθεί καταπόδας και η ανάρτηση στην επιλογή «sport» δημιουργεί ένα σύνολο αρκετά δυνατό. Το πλαίσιο δείχνει πολύ στιβαρό, ικανό ίσως και για μεγαλύτερη ιπποδύναμη και με διάθεση να μεταφέρει το βάρος στις εναλλαγές κατεύθυνσης από τον οδηγό. Το μπροστινό τμήμα υπακούει στις εντολές του χειριστή πάντα με την βοήθεια του ηλεκτρονικού μπλοκέ XDS που διατίθεται στον στάνταρ εξοπλισμό. Το τιμόνι δεν δίνει σαφή πληροφόρηση ωστόσο το τελευταίο βελτιώνεται σαφώς στην επιλογή «sport».
 
 
Το οπίσθιο τμήμα ακολουθεί χωρίς να ξαφνιάζει τον οδηγό. Το μη-απενεργοποιούμενο ESP εξαλείφει οποιαδήποτε πιθανότητα «παιχνιδιού» έχει στο μυαλό του ο οδηγός, παρόλα αυτά δεν είναι τόσο επεμβατικό όσο στο απερχόμενο μοντέλο επιτρέποντας την γρήγορη οδήγηση με ανοικτές και ξεκάθαρες γραμμές. Μοναδική εξαίρεση οι κλειστές στροφές όπου εμφανίζεται σχετικά έντονη υποστροφή κυρίως λόγω της ιπποδύναμης του μοντέλου. Στον αυτοκινητόδρομο, το Ibiza Cupra δεν δείχνει να «αγχώνεται». Η μεγάλη ωραία ταχύτητα έρχεται με το...καλημέρα, η  άνεση διατηρείται καθώς ο θόρυβος εντός της καμπίνας διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας τα φρένα αποτέλεσαν τροφή για σκέψη. Παρά το γεγονός πως είναι μεγαλύτερα σε διάσταση από πριν (310mm διάμετρος δίσκου) δεν μας ικανοποίησαν σε αντοχή. Η απόδοση διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα ωστόσο μετά από 10-15’ συνεχούς επιθετικής οδήγησης εμφάνισαν έντονα σημάδια «κόπωσης». Ταυτόχρονα, η αίσθηση του πεντάλ του φρένου δεν ήταν η ενδεδειγμένη για τον χαρακτήρα του μοντέλου. Με ένα κενό στην αρχή, απαιτεί βύθισμα στο πρώτο πάτημα και λίγο χρόνο ώστε να προσαρμοστεί ο οδηγός στο πόσο πρέπει, εν τέλει, να πατήσει το πεντάλ. Στα αρνητικά, όσο κι αν ξενίσει, θα τοποθετούσαμε και την απουσία «αγριεμένου» ήχου. Ο θόρυβος από τον κινητήρα είναι μεν αισθητός, κατά τη γνώμη μας, δε, άχρωμος. Η απουσία του sound symposer που διέθετε το προηγούμενο Cupra είναι πολύ αισθητή και αναμφίβολα θα θέλαμε κάτι παραπάνω στον συγκεκριμένο τομέα.
 
 
Στο εσωτερικό του Seat Ibiza Cupra βλέπουμε μεγάλες αλλαγές με στόχο την αύξηση της ποιότητας του μοντέλου. Αρχικά, δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης οθόνης πολλαπλών χρήσεων 6,5’’, κάτι που απουσίαζε πλήρως στο προηγούμενο Cupra. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι περισσότερο αφρώδη, με σαφώς καλύτερη συναρμογή ενώ και ο θόρυβος στην καμπίνα είναι μειωμένος. Τα καθίσματα είναι πολύ καλής ποιότητας, προσφέρουν ικανοποιητική στήριξη ωστόσο η θέση οδήγησης είναι πιο ψηλά από το επιθυμητό. Οι χώροι στο εσωτερικό έχουν παραμείνει οι ίδιοι και η χωρητικότητα των αποσκευών φτάνει στο ικανοποιητικό, για την κατηγορία, ποσό των 292lt. 
 
Συνοψίζοντας, το Seat Ibiza Cupra κάνει πράγματι ένα ξεκάθαρο βήμα προς τα εμπρός. Οι νέες προσθήκες το καθιστούν ένα σαφώς ελκυστικό πακέτο. Σίγουρα, θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερες επεμβάσεις στο πλαίσιο ώστε να είναι πιο συμμετοχικό παρά ουδέτερο. Επίσης, «πινελιές» θα μπορούσαν να είχαν μπει και στα φρένα και στην αίσθηση του τιμονιού. Παρόλα αυτά, η ελκυστικότατη τιμή του νέου Ibiza Cupra που διαμορφώνεται στα 17.200€ το τοποθετεί στην κορυφή του λεγόμενου value for money. 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Seat Ibiza Cupra
Κυβισμός : 1798cc
Ισχύς : 192ps/4300-6200rpm
Ροπή : 32.6kg.m/1450-4200rpm
Βάρος : 1260kg
Εκπομπές CO2 : 139gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 6.7sec
Τελική Ταχύτητα : 235km/h
Κατανάλωση (μέση) : 6lt/100km
Διαστάσεις : 4055x1693x1420mm