First Drive : Seat Ibiza 1.0 TSI 115ps

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 16/06/2017
Το Seat Ibiza εισήλθε αισίως στην 5η του γενιά και στο High Octane σπεύσαμε να έχουμε την πρώτη σύντομη δοκιμή μαζί του. 
 
Στην πρώτη επαφή είναι αδύνατο να μπερδέψεις το νέο Seat Ibiza με μοντέλο άλλης φίρμας. Μπορείς ωστόσο άνετα να το περάσεις για το μεγαλύτερο Leon καθώς το μπροστινό του τμήμα αναμφίβολα κινείται στα πρότυπα του μεγαλύτερου αδερφού. Αντίστοιχη και η εικόνα κατά μήκος του αμαξώματος ενώ οι σημαντικές διαφορές εντοπίζονται στο πίσω μέρος. Σε κάθε περίπτωση το 5ης γενιάς Seat Ibiza είναι φρέσκο και σύγχρονο αισθητικά με αρκετά σπορτίφ στοιχεία που περιμένεις από τη φίρμα. Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν το αποκλειστικά 5θυρο αμάξωμα. Από πλευράς διαστάσεων μήκος και ύψος έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ωστόσο έχει αυξηθεί το πλάτος κατά 87mm. 
 
Βάση για το Seat Ibiza αποτελεί η πλατφόρμα MQB A0 του ομίλου Volkswagen, μία νέα εκδοχή της γνωστής MQB για μικρότερα μοντέλα. Μάλιστα η Seat και το Ibiza είναι η πρώτη της εφαρμογή για να ακολουθήσει σύντομα και το Arona, το μικρό crossover
 
Στο εσωτερικό το ισπανικό μοντέλο έχει κάνει αναμφίβολα ένα βήμα προόδου στο αισθητικό κομμάτι, σημείο που πονούσε κατά την απελθούσα γενιά. Έχουμε να κάνουμε με μία πιο σύγχρονη και νεανική εικόνα στο σύνολό της με στοιχείο που κυριαρχεί την έγχρωμη οθόνη αφής του συστήματος ψυχαγωγίας. Λεπτομέρεια που προσθέτει πόντους και ζωντανεύει την εικόνα αποτελεί το φιλέτο κατά πλάτος του ταμπλό που ανάλογα με την έκδοση προσφέρεται σε διάφορα χρώματα. Υπάρχουν βέβαια και στοιχεία γνωστά από τα facelift Ibiza της απελθούσας γενιάς όπως το 3άκτινο τιμόνι, ο πίνακας οργάνων (σχεδόν αυτούσιος) και ο επιλογέας του κιβωτίου. 
 
Ποιοτικά το ταμπλό αποτελείται από σκληρά πλαστικά που ωστόσο έχουν την αναμενόμενη καλή ποιότητα και φινίρισμα. Εργονομικά στην πρώτη δοκιμή του Seat Ibiza δεν παρατηρήσαμε κάποιο αρνητικό ενώ οι θήκες για ποτήρια, μπουκάλια, κινητό και άλλα αντικείμενα είναι αρκετές και σε σωστά σημεία. Οι χώροι για οδηγό και επιβάτες είναι βελτιωμένοι και δύσκολα θα πονοκεφαλιάσουν ανθρώπους σε φυσιολογικές διαστάσεις ενώ ο χώρος των αποσκευών έχει αποκτήσει 63lt φτάνοντας αισίως τα 355lt. 
 
Στο κομμάτι των κινητήρων η γκάμα περιλαμβάνει τον ατμοσφαιρικό 1.0 MPI των 75ps καθώς και τον τούρμπο 1.0 TSI σε εκδόσεις με 95ps και 115ps. Μέχρι το τέλος του έτους η γκάμα θα αποκτήσει και τον 1.6 TDI σε τρεις εκδόσεις ιπποδύναμης καθώς και κινητήρα με χρήση βενζίνης/φυσικού αερίου. Όλες οι εκδόσεις έως τους 100ps συνδυάζονται με μηχανικό 5τάχυτο κιβώτιο και ταμπούρα στον πίσω άξονα ενώ οι ισχυρότερες εκδόσεις με 6τάχυτο μηχανικό ή 7τάχυτο DSG και δισκόφρενα. 
 
Κατά την πρώτη δοκιμή του Seat Ibiza επιλέξαμε την έκδοση με τους 115ps η οποία με διαφορά μόλις 500€ κατά μέσο όρο από τους 95ps ακούγεται άκρως ενδιαφέρουσα. Το μοτέρ έχει ζωηρό τράβηγμα από χαμηλά έως και τις μεσαίες rpm ενώ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα σημάδια κόπωσης έως και το ανώτατο όριο περιστροφής του. Τα 20.3kg.m της ροπής εξασφαλίζουν καλές επιδόσεις στο βάρους 1140kg αμάξωμα (0-100km/h σε 9.3sec, τελική ταχύτητα 195km/h) και η μετακίνηση γίνεται σε σβέλτους ρυθμούς. Σαφέστατα η συγκεκριμένη έκδοση δύσκολα θα αφήσει παραπονεμένο τον συνηδητοποιημένο αγοραστή από πλευράς επιδόσεων. 
 
Στα θετικά η συνολική αίσθηση που αφήνει το αυτοκίνητο στον οδηγό με τον τελευταίο να το νιώθει ελαφρύ και αέρινο, άμεσο στις εντολές του και με σαφές πάτημα. Στα πρώτα του χιλιόμετρα δείχνει άνετο και όχι κουραστικό ενώ παρά την ύπαρξη του ημιάκαμπου άξονα το πίσω μέρος έδειξε καλή διαγωγή στις εγκάρσιες και όχι μόνον ανωμαλίες. Ο οδηγός δεν πρόκειται να αποκομίσει κάποια μοναδική αίσθηση από τα χειριστήρια και το πλαίσιο ωστόσο το σύνολο δείχνει πολύ καλό και ισορροπημένο.
 
Το Seat Ibiza 5ης γενιάς βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα και σίγουρα αποτελεί μία σημαντικά αναβαθμισμένη και άκρως ολοκληρωμένη πρόταση στην λαοφιλέστερη στη χώρα μας κατηγορία B. Σύγχρονο σχεδιαστικά, προσφέρει τους χώρους που περιμένεις από ένα αυτοκίνητο αυτού του μήκους, διαθέτει αρκετά συστήματα άνεσης, τεχνολογίας και ασφάλειας και έναν πολύ καλό σε όλα κινητήρα βενζίνης. Σίγουρα μέσα στις επιλογές που πρέπει να τσεκάρετε από κοντά αν ψάχνετε αυτοκίνητο της κατηγορίας. 
 
Μέχρι να το έχουμε για πλήρη δοκιμή θυμηθείτε τις τιμές και τον εξοπλισμό του νέου Seat Ibiza 2017.