First Drive : Toyota Yaris 1.5

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 09/07/2017
Η Toyota με έναυσμα την έναρξη της συνεργασίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργάνωσε ένα ενδιαφέρον 2ήμερο όπου είχαμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις που ετοίμασε και ετοιμάζει για το μέλλον καθώς και να οδηγήσουμε το ανανεωμένο Toyota Yaris που μεταξύ άλλων φέρει και νέο κινητήρα βενζίνης.
 
Η υπάρχουσα γενιά του Toyota Yaris μετρά αρκετά χρόνια στην ευρωπαϊκή και όχι μόνον αγορά καθώς έχει παρουσιαστεί το 2012. Ωστόσο μία καλή συνταγή μπορεί να παραμείνει φρέσκια και επιτυχημένη έχοντας μεγαλύτερο κύκλο ζωής από άλλα προϊόντα και η πορεία του - ιδίως στην ελληνική αγορά - καταδεικνύει κάτι τέτοιο. Έτσι, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού παρουσίασε ή παρουσιάζει νέες γενιές η Toyota διατηρεί λίγο ακόμα το τωρινό Yaris στην αγορά. 
 
Για αυτόν το λόγο όμως φρόντισε να το ανανεώσει αρκετά. Τα πιο εμφανή στοιχεία έχουν να κάνουν βεβαίως με τα φωτιστικά σώματα - ιδίως πίσω - καθώς και με τους νέους προφυλακτήρες, τα καινούργια χρώματα και τις ζάντες αλουμινίου. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις που δεν φαίνονται αλλά έχουν ουσία. Τέτοιες είναι οι νέες βάσεις μηχανής, εισαγωγή αέρα, αντιστρεπτρική, υποπλαίσιο, ημιαξόνια, αποσβεστήρες καθώς και το παρμπρίζ βελτιωμένης ακουστικής. Η πιο σημαντική ωστόσο προσθήκη έχει να κάνει με τον καινούργιο 1.5 κινητήρα βενζίνης που έρχεται για να αντικαταστήσει τον γνωστό και άκρως επιτυχημένο 1.33. Το νέο μοτέρ ανεβάζει την ισχύ στους 111ps και τα αποθέματα ροπής στα 13.8kg.m ωστόσο, όπως ήδη έχετε καταλάβει από το νούμερο της ροπής είναι φυσικής αναπνοής και όχι τούρμπο. 
 
Περίεργη αναμφίβολα επιλογή καθώς η ιαπωνική φίρμα διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της τον 1.2 Turbo που έχουμε δει στο Auris και χρησιμοποιεί και το CH-R. Η αιτιολόγηση της επιλογής από πλευράς Toyota έχει να κάνει κυρίως με τη φύση κίνησης του Yaris που είναι τα αστικά κέντρα όπου ο 1.5 προσφέρει καλύτερη απόκριση στις χαμηλές rpm. 
 
Στην πράξη το μοτέρ όντως είναι ζωηρό από πολύ χαμηλά και "ακούει" στο πρώτο χάιδεμα του γκαζιού. Εντός πόλης σαφώς και δύσκολα θα ενοχλήσει η απουσία του τούρμπο. Ωστόσο σε περιπτώσεις ταξιδίου - ακόμα και με cruise control - αδυνατεί να διατηρήσει μία καλή μέση ωριαία στα 120-130km/h μόλις ο δρόμος αποκτήσει κλίση και αναγκάζει τον οδηγό να καταφεύγει στο πολύ θετικό 6τάχυτο κιβώτιο, να κατεβάζει σχέση και να ανεβάζει ψηλά τις rpm και βεβαίως τον θόρυβο από τον κινητήρα παρά την κατά τα άλλα βελτιωμένη ηχομόνωση.
 
Στην καθημερινότητα πάντως και σε συνθήκες κίνησης στην πόλη και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο λίγες θα είναι οι περιπτώσεις που θα νιώσεις την απουσία του τούρμπο που προσφέρουν οι κυριότεροι ανταγωνιστές. όσον αφορά την κατανάλωσή του, αυτή σε χρήση τόσο σε αυτοκινητόδρομο όσο και σε επαρχιακό δίκτυο κυμάνθηκε μεταξύ 6-7lt/100km.m 
 
Εκτός του 1.5 το Toyota Yaris διατίθεται με τους γνωστούς 1.0 στη βενζίνη, τον 1.4 D-4D στο Diesel και βεβαίως το εξαιρετικό εντός πόλης Hybrid που εκτός της χαμηλής κατανάλωσης και τη δυνατότητα για κίνηση αποκλειστικά με ρεύμα διαθέτει και το αυτόματο κιβώτιο. 
 
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του μοντέλου το ιαπωνικό hatchback παραμένει άκρως ολοκληρωμένο. Προσφέρει πολύ ικανοποιητικούς χώρους και πρακτικότητα για τέσσερα άτομα με αποσκευές, άριστη εργονομία και ποιότητα υλικών που δεν είναι κορυφαία αλλά δεν θα δυσαρεστήσει. Στο δρόμο είναι σταθερό και δίχως απρόβλεπτες αντιδράσεις αν και η απόσβεση των αναρτήσεων ίσως είναι ένα κλικ πιο σκληρή από το ιδανικό. Μειονέκτημα βεβαίως παραμένη η μέτρια θέση οδήγησης. 
 
Συνολικά το Toyota Yaris ανανεώθηκε αρκετά. Έχει να ανταγωνιστεί φρέσκο ανταγωνισμό και για αυτό προσφέρει μεγάλη γκάμα κινητήρων, πληρέστατο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας και τη μακρά του πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά.