First Drive : Ford Fiesta MY2017

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 19/07/2017
Η Ford ετοίμασε την 8η γενιά του Fiesta, ενός αυτοκινήτου που σαφέστατα περιμέναμε να γνωρίσουμε με ανυπομονησία. Ο λόγος απλός καθώς για όλους εμάς στο High Octane η προηγούμενη γενιά είτε οδηγούσες την πιο απλή και αδύναμη έκδοση είτε βρισκόσουν στο bucket του ισχυρού ST σε αποζημίωνε με κάτι που όλο και πιο δύσκολα προσφέρει η αυτοκίνηση σήμερα. Αίσθηση πίσω από το τιμόνι και απολαυστική οδική συμπεριφορά. Θα είναι λοιπόν η 8η γενιά του Fiesta τόσο καλή ώστε και πάλι να την έχουμε στη λίστα με τα "High Octane Cars";
 
Πριν ωστόσο απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση ας ασχοληθώ με το αυτοκίνητο. Σχεδιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο που σαφέστατα δεν είναι τόσο ξεχωριστό ούτε κάνει την ίδια αίσθηση που έκανε η απελθούσα γενιά. Πιο κλασικές γραμμές, πιο σοβαρή εικόνα. Βαρετή δεν είναι σε καμία περίπτωση αλλά το νέο Fiesta δεν είναι το αυτοκίνητο που ξεχωρίζει από ένα χιλιόμετρο. Είναι μακρύτερο κατά 71mm και φαρδύτερο κατά 12mm και όπως αναμένονταν προσφέρει βελτιωμένους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους (292lt). 
 
Το ταμπλό του νέου Ford Fiesta έχει αποκτήσει το βασικό χαρακτηριστικό της εποχής και κάτι βεβαίως που έδειχνε την ηλικία της προηγούμενης γενιάς. Αυτήν την μεγάλη αλά tablet οθόνη που όλοι πλέον αναζητούν στην καμπίνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται ψηλά την κεντρική κονσόλα στο ίδιο ύψος με τον πίνακα οργάνων και μαζί με την κονσόλα έχει μία ελαφρυά κλίση προς τον οδηγό. Περιλαμβάνει το σύστημα ψυχαγωγίας SYNC 3, έχει ανανεωμένα γραφικά, αυξημένες δυνατότητες διασύνδεσης καθώς και τις κλασικές πλέον εφαρμογές Android Auto και Car Play. Επίσης συγκεντρώνει αρκετές από τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα οι διακόπτες να είναι περιορισμένοι κατά 50%. 
 
Εκτός βεβαίως της οθόνης ξεχωρίζω τον όμορφο και πλήρη πίνακα οργάνων, το 3άκτινο τιμόνι ενώ ενδιαφέρουσα επιλογή για τον αγοραστή αποτελούν τα 12 πακέτα διαμόρφωσης εσωτερικού (ραφές, υλικά ταπετσαρίας, διακοσμητικά ένθετα). Ποιοτικά τα υλικά, είναι για ακόμα μία φορά από τα κορυφαία της κατηγορίας ενώ και η συναρμογή και το φινίρισμά τους λαμβάνουν εξαιρετική βαθμολογία. Πρακτικά οι θήκες για μικρά και μεγάλα αντικείμενα, ποτήρια και μπουκάλια είναι οι αναμενόμενες. Γενικώς κατά την πρώτη αυτή δοκιμή του Ford Fiesta δεν εντόπισα κάτι κραυγαλέο στο εσωτερικό του. 
 
Πάμε όμως στα πιο ουσιώδη για εμάς στο High Octane. Τα τεχνικά και τα της οδήγησης βεβαίως. Στη βενζίνη έχουμε έναν νέο κινητήρα στη βάση. Ο λόγος για τον καινούργιο 1.1lt, φυσικής αναπνοής, που βασίζεται στον EcoBoost με απόδοση 70ps και 85ps. Στη συνέχεια υπάρχει ο EcoBoost του 1lt στις γνωστές ιπποδυνάμεις των 100ps, 125ps και 140ps. Στο πετρέλαιο συναντούμε τον επίσης γνωστό 1.5 TDCi σε εκδόσεις με 85ps και 120ps. Όλοι τους πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro6 και εκπέμπουν από 82 έως 118gr/km CO2. 
 
Στην πράξη το Ford Fiesta MY2017 επιβεβαιώνει και με το παραπάνω την προσμονή μου. Από την πρώτη στιγμή που θα εκκινήσεις τον κινητήρα και θα καλύψεις τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνεις ότι και αυτή η γενιά θα συγκαταλέγεται στα ευχάριστα οδηγικά αυτοκίνητα. Το τιμόνι είναι άμεσο και με πολύ καλή πληροφόρηση, ο επιλογέας των 6τάχυτων κιβωτίων (καινούργια με διαφορετική διάταξη σε βενζίνη / πετρέλαιο) έχει μικρότερες διαδρομές και δέχεται τις γρήγορες εναλλαγές ενώ και πάλι τη μεγάλη διαφορά κάνει το πλαίσιο του αυτοκινήτου. Πολύ ευχάριστο, ζητάει την πίεση από τον οδηγό ο οποίος μπορεί να οδηγήσει το Fiesta με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί καθώς εκτός της κλασικής γρήγορης στρωτής οδήγησης επιστρέπει την πρωτοποθέτηση πριν τη στροφή και το παίξιμο της ουράς. Η ανάρτηση παρά την κλασική της πίσω διάταξη είναι όσο άνετη πρέπει χωρίς όμως να τρομάζει και να προβληματίζει σε καθεστώς πίεσης.  
 
Από πλευράς κινητήρων τόσο ο EcoBoost όσο και το TCDi έχουν όση δύναμη και ροπή χρειάζεται για την καθημερινή σου μετακίνηση και σαφέστατα δε θα σου βάλουν περιορισμούς στο ταξίδι ακόμα και με πλήρες φορτίο καθώς η φτερωτή και στις δύο περιπτώσεις κάνει τη δουλειά. Σε νούμερα κατανάλωσης κατά την πρώτη αυτή δοκιμή ο EcoBoost κυμάνθηκε για ακόμα μία φορά γύρω στα 7lt/100km τη στιγμή που ο TDCi ήταν μεταξύ 5-6lt/100km. 
 
Ανακεφαλαιώνοντας αυτήν την πρώτη δοκιμή του Ford Fiesta MY2017 θα επιμείνω στο γεγονός ότι η Ford ετοίμασε ένα μοντέλο που για ακόμα μία φορά σε όλες του τις εκδόσεις ισχύος θα αποζημιώνει τον ενθουσιώδη οδηγό προσφέροντάς του μία όχι τόσο συννεφιασμένη και μουντή οδήγηση. Εκτός όμως αυτού του χαρακτηριστικού είναι και ένα αυτοκίνητο άνετο και ήσυχο κατά την καθημερινή μετακίνηση, με καλούς χώρους και πρακτικότητα, ποιότητα και ουκ ολίγα συστήματα άνεσης και ασφάλειας. Από πλευράς κινητήρων σας προτείνω να εστιάσετε στις εκδόσεις των 125ps του EcoBoost και των 120ps του TDCi. 
 
Σύντομα θα έχουμε και αναλυτική δοκιμή. Μείνετε συντονισμένοι στο High Octane.